menu

dijous, 29 de setembre del 2011

Hem de seguir bevent llet?

La preocupació sobre si s'ha de seguir bevent llet de vaca un cop passada l'etapa de l'adolescència és en boca de molta gent. Segur que alguns de vosaltres haureu sentit la frase "Som animals i per tant, d'adults no ens cal beure llet". Bé doncs cal diferenciar també que som els únics animals que cuinem. Amb això vull dir que no s'ha de ser tan radical en aquest sentit.

La llet de vaca, ha estat una beguda molt consumida per les societats occidentals al llarg dels anys, però també hi ha poblacions que prescindeixen totalment del seu consum, sobretot en països orientals, com és la Xina. Aquesta diferència és purament per una qüestió socio-cultural. A Europa i especialment en els països nòrdics, fa més de 7.000 anys que es consumeix llet (per tant no tenen cap dèficit enzimàtic que els impedeixi degradar la lactosa), en canvi, a la Xina, al Japó o a altres zones com a Zambia no eren típiques les pràctiques ramaderes, per tant no han pogut mantenir aquesta característica genètica i la majoria no toleren aquesta beguda.

Per tant, qui no tingui cap problema amb la llet no ha de deixar de prendre-la pel simple fet d'haver-se fet gran, però qui noti una certa intolerància, ja sigui pel dèficit de lactasa (enzim que degrada la lactosa) o de diamino oxidasa (DAO) (enzim que degrada la histamina de la llet), cal fer una substitució per altres begudes equivalents, ja que sinó, podrien aparèixer problemes a nivell gastrointestinal, a nivell neuronal (migranya) o a nivell dermatològic, entre altres.

En definitiva l'important de la llet és la seva aportació en calci, necessari per tots i cadascú de nosaltres, ja que ajuda a prevenir la osteoporosi. Però si apareix una intolerància com les esmentades anteriorment, hi ha altres maneres d'obtenir aquest mineral, per exemple a través de begudes substitutives enriquides amb calci, com la beguda de soja o d'arròs.


Queda entès que depèn de la persona s'obtarà per prendre llet o una beguda equivalent enriquida amb calci.

Artículo en Castellano

4 comentaris:

  1. Adriana, què ens pots dir de la carn vermella? És necessària, en odem prescindir, quina dieta cal seguir en relació a aquest tipus de carn?

    Molt bo lo de la llet, cal saber bé les coses!

    ResponElimina
  2. Pel que fa a la histamina, el consum de iogurt no seria millor que el consum de llet? o el formatge fresc? és que les begudes de soja i d'arròs no m'agraden gaire!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Exacte, el millor seria el formatge fresc i després el iogurt, tot i que contenen histamina (però poca).
      Salutacions!

      Elimina