menu

dijous, 22 de desembre del 2011

Acumulació d'histamina en les festes Nadalenques

Ja s'apropa Nit Bona, Nadal, Sant Estebe, Cap d'any i Reis. I els excessos de menjar que es fan en aquestes festes són habituals; podent ocasionar en la majoria dels casos: digestions pesades, flatulències, sensació d'inflor, mal de cap o migranya, entre altres.

Com vaig explicar a l'article anterior, l'acumulació de la histamina, provinent dels aliments pot facilitar l'aparició de simptomatologia, i més en aquelles persones que tinguin dèficit de l'enzim DAO

Per aquesta raó, s'haurà de tenir molt clar com actuar aquests dies. Quins són els aliments implicats en l'aparició d'aquestes manifestacions? Si recordem els ingredients de la taula descrita en l'anterior article i els comparem amb els protagonistes d'aquestes dates, trobem: canapès, aperitius amb embotits, salses variades com la beixamel dels canelons, marisc, espècies, turrons (pel seu contingut en llet i fruits secs), el tortell de reis (pel seu contingut en llet i ou), vi, vi espumós, cava o champagne... Tots ells són rics en histamina i en altres amines biógenes. Uns dels més destacats són el vi i el cava o champagne, pel seu contingut en alcohol (bloquejador de l'enzim DAO) a més del seu contingut en histamina i cadaverina (una altra amina que competeix amb la histamina per ser degradada per la DAO).

Són molts els aliments implicats, però no recomanaré passar unes festes aburrides i no gaudir de tots ells, considero que són uns dies especials en els que no hem d'oblidar les costums.
Per això, la meva millor recomanació és no fer un abús en quantitats dels aliments mencionats  i suplementar els menjars amb un comprimit de DAO exògen 30 minuts abans de la ingesta. D'aquesta manera s'evitarà possible simptomatologia per acumulació d'histamina i es podrà disfrutar, sense excedir-nos massa, de la bona gastronomia que ens acompanya aquests dies. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada