menu

dijous, 2 de febrer del 2012

Digestions pesades, cansament, pell atòpica, estrés...

Tots aquests són alguns dels símptomes més freqüents en la societat actual. Una societat envoltada d'exigències, amb un nivell estressant de feina i evidentment, amb escassetat de temps a l'hora de menjar. L'acumulació d'estrés provoca falta de son, malestar estomacal, un canvi significatiu en els hábits alimentaris, incapacitat per concentrar-se, per llegir o estudiar. 

Aquesta rutina marcada per un horari dur i rigurós comporta que mengem amb poc temps, normalment al bar/restaurant del costat de la feina, o el típic entrepà de la màquina expenedora de l'oficina o en els millors dels casos amb tupper. Són pocs els afortunats que poden fer un parèntesis i dinar a casa.

Aquesta situació empitjora les digestions, ja que no es deixa el suficient temps per fer-les bé (unes dues hores). A més a més, quan es torna a la feina amb l'estòmac ple, s'hi suma alguna beguda refrescant o un café ben carregat per evitar dormir-se. L'organisme després de tot àpat, demana repòs, i el sistema neurològic queda relentitzat. Tota la nostra energia se centra en poder fer una digestió correcta, però no li deixem. 
I a tot això s'afageixen els problemes cutànis. Normalment apareixen després d'una temporada llarga de pressió, degut a la acumulació. Però quina acumulació?


QUIN ÉS L'ORIGEN FISIOLÒGIC D'AQUESTES MANIFESTACIONS?


Des de fa un temps s'ha comprovat que l'estrés provoca alliberació d'histamina endògena. Els símptomes que dona aquesta alliberació són els mateixos que provoca l'acumulació d'histamina per alguns aliments en la gent que té dèficit de DAO. Es tracta de la mateixa molècula, tot i que cada una amb funcions diferents dins l'organisme. 

És recomanable intentar doncs, menjar pausadament i fet a casa. Sino hi ha temps d'anar-hi, la millor manera és organitzar tuppers i realitzar plats fàcils i/o convinats. Amanides de pollastre o de llegums i un iogurt begut o fruita que no calgui pelar (poma, pera...).

D'aquesta manera s'evitarà la simptomatologia propiament histamínica per dèficit de DAO.


Artículo en Castellano


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada