menu

dilluns, 7 de novembre del 2011

Mantega o Margarina?

Dilema que es troba constantment en boca de molts, tant de professionals de la nutrició, de la medicina o de la població en general. 

La diferència principal d'aquests dos productes és el seu respectiu origen, l'animal per la mantega i el vegetal per la margarina. Bé doncs, sabent això, es podria recomanar la margarina abans que la mantega pel seu aport en greixos vegetals, ja que tenen unes qualitats més saludables que els dels animals (greixos saturats). Però si fos tan fàcil no hi hauria discussió possible i no farien falta estudis científics per resoldre la qüestió. 

Com he comentat, la mantega prové del món animal i l'elevat contingut en greixos saturats que aporta són molt favorables a l'aparició de colesterol i per tant, malalties cardiovasculars. Per aquesta raó, no es recomana en absolut el seu consum en persones amb arterosclerosi, hipercolesterolèmia o hipertensió, encara que es tracti de mantega light.

Seguint amb la teoria, de moment tot sembla indicar que la opció bona és la margarina. Però no és cert. La margarina prové del món vegetal, sí, però per poder tenir consistència compacte i evitar l'enranciament dels greixos (insaturats) s'ha d'hidrogenitzar parcialment. Desafortunadament, aquest procés provoca que se saturin part dels greixos vegetals i es formin uns nous àcids anomenats trans. Aquests es relacionen amb l'augment del colesterol total i del colesterol LDL, conegut com el "dolent", amb la disminució del colesterol HDL, el "bo", i també s'ha estudiat la relació que guarda amb diferents tipus de càncer, com el d'ovaris o el de mama.

En definitiva, comparant els dos productes, no es veu que un sigui gaire pitjor que l'altre.
La mantega conté 897 Kcal per cada 100 grams respecte les 722 Kcal de la margarina. En quant als greixos saturats hi ha una diferència més important, degut a l'origen descrit anteriorment: 62,7g per  la mantega i 23,8 per la margarina. Però com ja he explicat, aquesta última conté els trans.

Per això, la meva recomanació d'entrada és prendre la versió light de la mantega en gent sana, que redueix un 50% l'aport en greixos saturats o les versions lleugeres de la margarina que aportin menys d'un 1% dels greixos trans. Tot i que una altra recomanació encara més bona seria substutuir aquests productes per formatge baix en greix per untar (amb molt pocs greixos saturats i cap trans).
Però si encara es volgués buscar una millor solució, es resoldria amb la utilització del nostre amic: l'oli d'oliva verge.

Artículo en Castellano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada