Alguns us preguntareu com es pot relacionar l'alimentació amb la migranya. Sí, ho llegiu bé, per un costat parlem del sistema digestiu i per l'altre del neurològic, però es troben més a prop del que ens pensem.
Fa molts anys que es parla sobre "aliments desencadenants de migranya", tot i que s'hauria de matisar una mica més aquesta afirmació. La veritat és que algunes persones estan predisposades a patir migranya perquè tenen un enzim intestinal poc actiu, que per conseqüència elimina malament una molècula que trobem en molts aliments, provocant així la seva acumulació dins l'organisme.
Dit això, queda més clar que la culpa no la té pas l'aliment, sinó l'individu que pateix un trastorn metabòlic.
Fa molts anys que es parla sobre "aliments desencadenants de migranya", tot i que s'hauria de matisar una mica més aquesta afirmació. La veritat és que algunes persones estan predisposades a patir migranya perquè tenen un enzim intestinal poc actiu, que per conseqüència elimina malament una molècula que trobem en molts aliments, provocant així la seva acumulació dins l'organisme.
Dit això, queda més clar que la culpa no la té pas l'aliment, sinó l'individu que pateix un trastorn metabòlic.
Des de fa uns 5 anys s'està investigant activament l'origen d'aquest símptoma neurològic i l'arrel es troba dins l'intestí prim. Ja sigui per un factor genètic, patològic o farmacològic hi ha persones que tenen un enzim poc actiu, conegut com Diamino Oxidasa o DAO.
L'alimentació juga un paper molt important en el tractament d'aquest dèficit, ja que les persones amb poca activitat enzimàtica:
L'alimentació juga un paper molt important en el tractament d'aquest dèficit, ja que les persones amb poca activitat enzimàtica:
- No podran eliminar bé una molècula localitzada en molts aliments, la histamina, que en excés produeix vasodilatació de les artèries temporals (inici de la migranya).
- A més a més, hauran de vigilar amb aquells aliments rics en altres amines com la putrestina o la cadaverina, per exemple, ja que competeixen amb la histamina per degradar-se també a través de la DAO.
- O fins i tot controlar aquells aliments que alliberin de forma natural histamina de les nostres cèl·lules, semblant a un procés immunològic sense ser-ho.
- I per acabar limitar el consum dels aliments bloquejadors de l'enzim, com l'alcohol!
El tractament dietètic de la migranya per Dèficit de DAO és complexe i es divideix en diferents fases. Engloba molts aspectes, és un joc d'equilibri, de saber on es troben els màxims i els mínims, de conèixer la persona i veure fins on és capaç d'arribar. De treballar altres rols no alimentaris, però 100% relacionats amb les funcions de la histamina: horaris, cicle del son, estrès, dejú...
Quan tot això descrit de forma ràpida s'aprèn i s'integra dins els hàbits d'un mateix, aquest aconsegueix el control de la seva migranya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada