menu

dimecres, 17 d’octubre del 2012

Nutrigenòmica i nutrigenètica

Es diu que serà el futur de la nutrició i la salut humana. La Nutrició del segle XXI
A l'any 2003 es va plantejar la possibilitat d'aquesta revolució nutricional, tot i que la gran revolució va començar  al 2001, ja que es va publicar el primer esborrany del genoma humà (ADN).
Cada un de nosaltres tenim diferents seqüencies de lletres en el nostre genoma i aquestes no només manifesten les nostres variants físiques, com el color dels ulls o del cabell, sinó que també expressen en major o menor grau la nostra tendència a la salut o a la malaltia

Les diferències dels genomes individuals mostren perquè dues persones que viuen en el mateix ambient i sota les mateixes condicions puguin evolucionar diferent, una perfectament sana i l'altra amb una malaltia greu. 

Actualment se sap que una dieta rica en antioxidants i baixa en àcids grassos saturats contribuirà en la reducció de la incidència del càncer i en el riscos cardiovasculars. Però el grau en el que la dieta influeixi en la salut d'una persona depèn de la seva constitució genètica, és per això que es fa essencial un estudi individualitzat de la variació genètica del subjecte per garantir una millora de la salut a través de l'alimentació

La nutrigenòmica entén com els nutrients que incorporem amb la dieta influeixen en la homeostasis cel·lular (mecanismes de control que tenen les nostres cèl·lules per reproduir-se, diferenciar-se, sobreviure i posicionar-se), alterant l'activitat genètica, la producció de proteïnes i/o la producció de metabòlits

La nutrigenètica es caracteritza per estudiar com les diferents variants del genoma humà poden influir en la resposta de l'organisme als nutrients, augmentant o disminuint el risc a patir malalties relacionades amb la nutrició. 

En resum, la vertadera nutrigenòmica serà la que aconsegueixi tenir la visió més holística de la nutrició i la salut humana, incloent la comprensió de la variabilitat del genoma humà i la regulació de la seva activitat en resposta a l'exposició del genoma dels nostres aliments, en interacció amb el genoma de la flora intestinal. 

El dia que es compleixi el que Bruce Grierson va dir que passaria en una consulta d'un nutricionista en un article del diari britànic The Guardian el 15 de maig del 2003, haurem arribat a aquesta revolució de la nutrició personalitzada.


Bibiografia
LORENZO, D. [et al]. Nutrigenómica y nutrigenética. Hacia la nutrición personalizada. Barcelona, 2011. ISBN: 978-84-938910-1-5


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada