menu

dissabte, 12 d’abril del 2014

Setmana Santa. Com alimentar-nos fora de casa:


Avui per molts és el primer dia d'unes vacances merescudes, ja sigui amb nens, amb parella, amb amics o per què no sols. Una de les opcions més econòmiques és viatjar en cotxe encara que el destí es trobi lluny del punt de partida. Durant el trajecte comença l'aventura, sorgeixen els imprevistos, apareixen badalls, es desperta la gana... les famoses parades de carretera. En aquestes pauses, que depenent de la meta n'hi haurà més o menys, s'acostumen a prendre plats ràpids i precuinats o entrepans contundents, a més a més de refrescos o begudes amb cafeïna i a vegades un postre de brioixeria industrial o gelat.

Tot això sumat dóna com a resultat un efecte contrari a l'agilitat que es pretenia en un inici, - anem a menjar alguna cosa ràpida i continuem - ja que tant els plats precuinats, que són rics en greixos, com un entrepà poc mastegat o amb salses tipus ketchup/mostassa/maionesa porta a una digestió pesada. Sense oblidar el gas dels refrescos o els postres plens de sucre refinat.

Una vegada arribats al preciós lloc de turisme, què és allò típic que un es pregunta? - Llocs on menjar -. Doncs bé, seran alguns dies fora de casa i s'ha de saber escollir quins restaurants o menjars facilitaran l'estada. Evidentment no es tracta de limitar la dieta i deixar de disfrutar de l'entorn gastronòmic, però sí equilibrar els dinars amb els sopars.

A continuació es proposen algunes recomanacions per cuidar-se durant les vacances:

  1. Intentar que en cada àpat principal hi hagi un plat o acompanyament de verdures o amanida
  2. Evitar omplir-se amb begudes gasoses durant els àpats, ja que a part de no disfrutar al 100% el menjar, el dia de tornada us sentireu molt inflats. Aigua sempre és la millor opció, o una copa de vi si es tolera bé.
  3. Combinar peix i carn, però el més important, controlar les quantitats
  4. En quant a les salses, li donen un toc especial a la recepta, però no cal deixar el plat impecable. 
  5. Les postres poden ser saludables sense abandonar el seu atractiu, una macedònia, un sorbet o una brotxeta de fruites encara que sigui amb xocolata seran millors opcions que un pastís.
  6. Prioritzar cocció a la planxa o al forn i per últim els arrebossats i els fregits.
  7. Si el menjar ha sigut molt pesat optar per una infusió de postres, per un dia no passa res en no demanar dolç. 

Serà important controlar una mica més la dieta en cas de tenir dèficit de DAO (sobretot amb las salses, precuinats, begudes alcohòliques, etc), intoleràncies alimentaries (a la lactosa o a la fructosa), celiaquia (assegurar-se si hi ha contingut de gluten, por estrany que sembli) o diabetis (compte amb les pastes i els dolços).

Bona Setmana Santa!

Artículo en Castellano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada